Yurt Dışı Para Transfer Sistemi SEPA nedir?

image

SEPA Nedir ve Hangi Ülkeleri Kapsar? Sınırları Kaldıran Ödeme Sistemi SEPA’yı Tanıyalım

Finans dünyasında birçok farklı ödeme sistemi mevcut. Bu ödeme sistemleri bölgelerin veya ülkelerin kullandıkları para birimlerine göre farklılık gösterebiliyor. SEPA da bu ödeme sistemlerinden bir tanesi. Peki SEPA nedir? Hangi ülkeleri kapsar?

Hudutları Aşan Ödeme Sistemi: SEPA

SEPA (veya Single Euro Payment Area – Avrupa Tek Ödeme Alanı) anlaşmalı ülkeler içerisinde ekstra ücret yansımadan para transferi yapılabilmesini sağlayan bir ödeme sistemi girişimidir. Yalnızca Euro para biriminin transferine izin veren SEPA ulusal marketler arasındaki işlemlerin verimliliğini arttırarak tek bir finans bölgesi oluşturmayı amaçlıyor. 

Ödeme alanı içerisinde 36 ülke bulunuyor. Bu ülkelerin hepsi Avrupa Birliği veya Euro bölgesinde bulunan ülkeler içerisinde bulunmak zorunda değil. 36 SEPA üye ülkesinin 27’si Avrupa Birliği ülkelerinden, 4’ü Avrupa Serbest Ticaret Birliği’nden, bir diğer 4 ülke ise anlaşmalı mikro-ülkelerden oluşuyor. Birleşik Krallık ise Avrupa Birliği’nden çıkmasına rağmen Swift numarası ile işlem yapmaya olanak sağlıyor.

SEPA Girişiminin Amacı Nedir?

SEPA’nın amacı üye ülkeler arasındaki transfer ve ödeme ücretlerinin ulusal sınırlar içerisindeki ücretlerle denk olmasını sağlamak. Bu sayede üye ülkeler içerisinde yapılan para transfer işlemleri tek bir finansal bölge oluşturuyor ve SEPA’da kapsamındaki Euro transferleri çok daha kolay bir şekilde gerçekleştirilebiliyor.

SEPA girişimi bu amacına iki adet mihenk taşı ile ulaştı. 2008 yılının başında üye ülkelerindeki kredi transferleri kullanılabilir hale geldi, 2009’da ise ödeme hizmetleri ve banka kartları kullanıma sunuldu. SEPA’nın teknik ve ticari çerçevesi Avrupa Ödeme Konseyi (EPC) tarafından düzenlendi. 2014 yılından itibaren Euro bölgesi içerisinde yapılan transferlerin ve ödemelerin %90’ından fazlası SEPA ile gerçekleştiriliyor.

SEPA neresi? Hangi Ülkeleri Kapsıyor?

SEPA gerek Avrupa Birliği’nde bulunan gerekse farklı anlaşmalar ile pan-Avrupa’ya bağlı 36 adet ülkeden oluşuyor. Peki SEPA ülkeleri hangileri? 

Avrupa Birliği Üyeleri

SEPA’nın çoğunluğu Avrupa Birliği ülkelerinden oluşuyor. Avrupa Birliği üyesi ülkeler ise para birimi kullanımı olarak iki farklı gruba ayrılıyor. Bu gruplar: 

  • Euro para birimi kullanan; Avusturya, Belçika, Hırvatistan, Kıbrıs, Estonya, Finlandiya, Fransa, Almanya, Yunanistan, İrlanda, İtalya, Letonya, Litvanya, Lüksemburg, Malta, Hollanda, Portekiz, Slovakya, Slovenya, İspanya.
  • Euro para birimi kullanmayan; Bulgaristan, Çek Cumhuriyeti, Danimarka, Macaristan, Polonya, Romanya, İsveç.

Avrupa Serbest Ticaret Birliği (EFTA) Üyeleri

Avrupa Birliği’nin yanı sıra SEPA üyelerinden bazıları Avrupa Serbest Ticaret Birliği ile bu girişime dahil oluyor. Bunlar: 

  • Avrupa Ekonomik Alanı (EEA) anlaşmasını imzalayan İzlanda, Lihtenştayn, Norveç. 

  • Avrupa Serbest Ticaret Birliği üyesi olup Avrupa Ekonomik Alanı üyesi olmayan ancak Avrupa Birliği ile birçok çift taraflı anlaşmaya sahip olan İsviçre

SEPA Üyesi Olan Mikro-Ülkeler

Avrupa Birliği ve Avrupa Serbest Ticaret Birliği dışında SEPA üyesi olan dört adet mikro-ülke bulunuyor. Bunlar; Andorra, Monaco, San Marino ve Vatikan’dır. Bu ülkeler Avrupa Birliği ile finansal anlaşmalar ile bağlı olduğundan SEPA üyesi olarak karşımıza çıkıyor. 

Birleşik Krallık

Birleşik Krallık 2016 yılında Avrupa Birliğinden çıkmış olmasına rağmen bir SEPA üyesi. AB’den çıkmak için yapılan referandum sonrasında bile Avrupa Birliği ile arasındaki finansal anlaşmalardan kaynaklanan ortaklığı devam eden Birleşik Krallık SEPA sistemini kullanmaya devam ediyor. Yapılan işlemler ise BIC numarası ile yapılıyor. 

SEPA Sistemi ile İlgili Sıkça Sorulan Sorular: İşte Cevapları

Her gün milyonlarca insan tarafından yurt dışı para transferi için kullanılan bu sistem hakkında sahip olmanız gereken bilgileri verdik. Şimdi de SEPA hakkında sıkça sorulan soruları cevaplayalım.

SEPA hangi ülkeleri kapsar?

SEPA 36 Avrupa ülkesini kapsıyor. Bu ülkeler arasında Avrupa Birliği üye ülkeleri, Avrupa Ekonomik Alanı ülkeleri, Avrupa Birliği’yle finansal anlaşmaları bulunan mikro-ülkeler ve Birleşik Krallık bulunuyor. 
SEPA ödemeleri hangi para biriminde yapılır?

SEPA’nın açılımı “Single Euro Payment Area” yani “Avrupa Tek Ödeme Alanı”dır. Bu alana üye ülkeler arasındaki yurt dışı Euro transferleri SEPA sistemi kapsamında işlem görüyor. 
SEPA ödemelerinin avantajları nelerdir?

SEPA sınır ötesi ödemelerde daha düşük maliyetler, daha hızlı işlem süreleri ve daha fazla verimlilik sağlar. Ayrıca, aynı ülke içindeki ödemelerle aynı hız ve maliyetle euro cinsinden ödemeler yapmayı mümkün kılar. Bu sayede üye ülkeleri kapsayan alanı tek bir finansal bölge haline getirmek amaçlanır. 

kuikpara ile telefonunuzu cüzdana çevirin ve hızlı, kolay para transferi yapın!

kuikpara ile 200'e yakın ülkeye anında para transferi yapabilir, adınıza gelen transferleri banka hesabınıza aktarabilir, ödemelerinizi temsilciliklerimizden alabilir ve İstanbulkart'ına bakiye yükleyebilirsin. 

Üstelik tüm banka hesaplarınızdan havale/EFT ile cüzdanınıza para yatırabilir ve diğer cüzdanlara saniyeler içinde para gönderebilirsin. Fatura ödemelerini kolayca yapabilir ve kuikpara'ya özel kampanyalardan yararlanabilirsin. Uygulamayı indir ve telefonunu cüzdana çevir!

 

imageimage